ТАҒАМ ИНФЕКЦИЯЛАРЫ
ПИЩЕВЫЕ ИНФЕКЦИИ 08.06.2017

Бүгінде біз әлемнің көптеген бөліктерінде, соның ішінде Қазақстанда да экологиялық дағдарысты байқап отырмыз. Қоршаған ортаның нашарлауы адам өмірінің барлық салаларына және жалпы халықтың әл-ауқатына әсер етеді, өйткені экологиялық жағдай өзгерген сайын тұтынылатын өнімнің сапасы да өзгереді. Азық-түлік өнімдері адам ағзасын азық-түлік тізбегін құрайтын химиялық және биологиялық заттармен қамтамасыз етеді, оның ішінде ауылшаруашылық және өнеркәсіптік өндірістің азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерін, сондай-ақ оларды сақтау, орау және таңбалаудың барлық кезеңдері. Өндірушілер тұтынылатын тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне жауап береді, олар адам мен халықтың денсаулығына кепілдік беретін санитарлық нормаларды, гигиеналық нормаларды және талаптарды сақтауға міндетті. Бірақ соған қарамастан тағамдық инфекцияларды жұқтыру қаупі әлі де жоғары болып отыр, сондықтан халықтың денсаулығын сақтау мақсатында мемлекет азық-түлік пен халық тұтынатын тауарлардың қауіпсіздігін қадағалайды, ал уәкілетті ұйымдар бөгде улы заттардың анықталуын анықтау үшін қажетті зерттеулер мен сараптамаларды жүргізеді. тұтынылатын тауарларда.

«Ұлттық сараптама орталығы» РМК РМК тұтынылатын өнімдердің қауіпсіздігін бақылауды қамтамасыз ететін орталықтардың бірі бола отырып, заңды және жеке тұлғалардың өтініштері бойынша тәуелсіз сараптамаларды да, сараптамаларды да белсенді жүргізеді. Сондықтан тұтынатын азық-түлік өнімінің сапасына күмәнданатын кез келген азамат жоғары білікті мамандардың көмегіне жүгініп, олардың беретін нәтижесіне сенімді бола алады.

Алматы қаласы Ұлттық сараптама орталығы РМК филиалының бактериологиялық зертханасының санитарлық-эпидемиологиялық қызмет дәрігері Қажыбекова Гүлжан Қажыбекқызы көптеген жұқпалы аурулардың себебі тұтынылатын, әртүрлі жұқпалы аурулардың микробтарымен ластанған тағамдары екенін атап өтеді. . «Тағамдық инфекциялар құрамында патогенді микроорганизмдер бар сапасыз тағамды пайдалану салдарынан пайда болады. Әдетте, патогенді микроорганизмдер еркін өмір сүруге қабілетсіз, олардың мекендейтін ортасы әдетте паразиттердің иесі деп аталатын адам немесе жануарлар денесі болып табылады. Олар қатаң спецификамен сипатталады, яғни әрбір қоздырғыш белгілі бір ауруды тудыруы мүмкін, мысалы, іш сүзегі таяқшасы – іш сүзегі, дизентерия таяқшасы – дизентерия. Патогендік микробтардың тән биологиялық ерекшелігі - организмге патогендік әсер ететін токсиндер мен басқа да зиянды заттарды шығару қабілеті. Патогендік микробтар токсиндердің екі түрін шығарады: экзотоксиндер және эндотоксиндер. Экзотоксиндер қоршаған ортаға микроорганизмдердің тіршілігі кезінде, ал эндотоксиндер олардың өліп, жойылғаннан кейін ғана бөлінеді. Бұл аурулардың қоздырғыштары тамақ өнімдеріне әртүрлі көздерден: ауадан, топырақтан, жууға немесе тамақ дайындауға пайдаланылатын ластанған судан түседі және жәндіктер (шыбындар, тарақандар) және кеміргіштер (егеуқұйрықтар, тышқандар), сондай-ақ адамдар арқылы енуі мүмкін. тамақпен жанасқандар (қолдан, киімнен, жөтелгенде және түшкіргенде сілекей тамшыларынан) және т.б. Тағамдық инфекциялар қоздырғыштардың белсенді көбеюі және иесінің ағзасында токсиндердің түзілуі нәтижесінде пайда болады», - деді Гүлжан Қажыбекқызы.

Сондай-ақ, бұл жұқпалы аурулар бір адамнан екінші адамға негізінен тамақ пен су арқылы, сирек басқа жолмен беріледі. Ағзаға тағаммен қатар әртүрлі аурулардың қоздырғыштары енеді: дизентерия, іш сүзегі, туберкулез, күйдіргі және т.б.Сонымен қатар, кейбір аурулар адамға ауру малдардан (туберкулез, бруцеллез, аусыл, сібір жарасы және т.б.) жұғады. басқалары), мысалы, туберкулез немесе бруцеллез сиырларының сүті. Оларды зооноздар деп атайды. Ең үлкен қауіп асқазан-ішек ауруларының қоздырғыштарынан туындайды. Олардың кейбіреулері үшін (іш сүзегі, дизентерия, тырысқақ қоздырғыштары) тамақ өнімдері дамуға қолайсыз орта болып табылады. Дегенмен, олар азық-түлік өнімдерінде ұзақ уақыт бойы өміршеңдігін сақтай алады.

Сонда сіз тұтынатын тағамға қалай сенімді бола аласыз? Бұл сұрақты есі дұрыс адам қояды. Сондықтан өндірушілер ұстануға және тұтынушыға ұсынуға міндетті белгілі бір стандарттар бар. Өз кезегінде мемлекет та азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін барлық қажетті процедураларды жүргізеді, сондай-ақ ҰКП филиалдарында зертханалық зерттеулер жүргізеді. Өз денсаулығын сақтау үшін адамдарға азық-түлік өнімдерін таңдауда мұқият болу және ең қарапайым ережелерді сақтау керек, бұл өнімнің жарамдылық мерзімі мен құрамына қарау.

Кеңес: Ауырған малдың еті арқылы жұғатын жұқпалы аурулардың алдын алу үшін мал дәрігерлерінің тексеруінен өткен және тексеру белгісі бар ет өнімдерін алу қажет. Дайындау технологиясы дұрыс болмаса және кисель, винегрет, салат, сондай-ақ ет және сүт өнімдерін сақтау кезінде санитарлық-гигиеналық талаптар сақталмаса, соңғысы ішек және басқа инфекциялардың таралу көзі болуы мүмкін. Сүт арқылы адам іш сүзегі, дизентерия, балалар сал ауруы, паратиф, туберкулез, бруцеллез және аусыл ауруларының алдын алу үшін тек қайнатылған немесе пастерленген сүтті тұтыну керек.