Көкөністер мен жемістердегі нитраттарды қалай анықтауға және азайтуға болады?
 Как определить и снизить содержание нитратов  в овощах и фруктах? 22.08.2018

Жемістер мен көкөністердің пісетін маусымының басталуымен және Қазақстан Республикасының аумағына басқа мемлекеттерден әкелінуімен көкөністер мен бақша дақылдарының құрамындағы нитраттармен улану қаупі бар.

Нитраттар – барлық өсімдіктердің өсуі мен дамуы үшін қажетті азот қышқылының тұздары, сондықтан олар кез келген жағдайда өнімдерде болады. Егер топырақтағы нитраттардың мөлшері рұқсат етілген нормадан аспаса, онда олар өсімдіктерге толығымен сіңеді және ешқандай зиян келтірмейді. Бірақ көбінесе егін жинау үшін азот тыңайтқыштары ешқандай шарасыз қолданылады, бұл көкөністер мен жемістерде нитраттардың көбеюіне әкеледі.

Өздігінен нитраттар ұзақ уақыт бойы әлсіз улы заттар болып саналып, тіпті дәрі ретінде де қолданылған. Бірақ адам ағзасына түскен нитраттардың көп бөлігі нитриттерге (азот қышқылының тұздарына) айналатыны белгілі болды. Ал нитриттер, өз кезегінде, нағыз улар. Олар қандағы гемоглобинмен белсенді әрекеттеседі және ең жақсы жағдайда улануды тудырады, ал ең нашар жағдайда тыныс алу және жүйке жүйесінің, қалқанша безінің және жүректің бұзылуына әкеледі, бұл ақыр соңында онкологияға әкелуі мүмкін. Бұл заттар жүкті және бала емізетін әйелдерге, сондай-ақ нәрестелерге ең үлкен қауіп төндіреді.

Көкөністер мен жемістердегі нитраттардың мөлшерін қалай анықтауға болады?

Сатып алу кезінде абай болу керек: ақ қырыққабат, қызылша, редис және редис, қияр, асқабақ, барлық сүйікті қарбыздар мен қауындар, сондай-ақ жасыл (аскөк, ақжелкен, балдыркөк), өйткені бұл өсімдіктер мазмұны бойынша сүйікті болып табылады. азот қышқылының тұздары.

Көкөністер мен жемістерде нитраттардың нормасы асып кеткенінің айқын белгілері қандай

  • Терінің түсі мен етінің өзгеруі. Мысалы, нитраттардың көп мөлшері бар қарбызда целлюлозадағы сары жолақтарды көруге болады. Табиғи емес қара түсті үлкен қиярларды да сатып алмаған дұрыс. Сәбізде жасанды өсу жағдайларын жеңіл, дерлік ақ өзекпен, ал қызыл жүзімде ақ гүлдену арқылы көрсетуге болады. Егер сіз кесілген кезде жасыл ет көрсететін қызыл қызанақтарды көрсеңіз, олардың ұрықтандырылғанына сенімді бола аласыз.
  • Тым үлкен шыңдар. Өздеріңіз білетіндей, тым көп тыңайтқыш қолданылса, азоттың көп бөлігі өсімдіктердің жасыл бөлігін, яғни жапырақтарды, сабақтарды және шыңдарды көбейтуге кетеді, сондықтан бұл да өте айқын белгі.
  • Піспеген тұқымдар, жұмсақ дәм.
  • Табиғи емес үлкен немесе кішкентай ұрық.
Бірақ, өкінішке орай, сыртқы көріністегі зиянды заттардың жоғарылауын анықтау әрдайым мүмкін емес.

Әрине, нитраттардан толық құтылу мүмкін емес. Бірақ олардың қай жерде жиналатынын біліп, өнімдерді өңдеудің қарапайым ережелерін сақтай отырып, олардың санын айтарлықтай азайтуға болады.

  1. Жемістерді тазарту арқылы сіз ондағы нитраттардың шамамен 50% -нан құтыласыз!
  2. Жаңа піскен көкөністер мен жемістерді тоңазытқышта немесе жертөледе төмен температурада сақтаңыз.
  3. Термиялық өңдеу тағамды дезинфекциялайды.
  4. Консервілеу және тұздау азот қышқылы тұздарының құрамын 2, ал кейбір жағдайларда тіпті 3 есе азайтады!
Бұл көкөністер мен жемістерді сатып алғанда білу пайдалы:

  • сенімді дүкендер мен супермаркеттерде өнімдерді сатып алу;
  • көкөністер мен жемістерді маусымда сатып алуға тырысыңыз;
  • жемістердің тұтастығын тексеріңіз;
  • орташа мөлшердегі жемістер мен көкөністерді сатып алыңыз;


Санитарлық-гигиеналық зертхана мамандары

«Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК

Ақмола облысы бойынша: Г.Жұмағалиева, А.Исмағанбетова