Алматы базарларында сатылатын көкөністер мен жемістерде нитраттар нормадан жоғары екені анықталды
На рынках Алматы выявлено превышение нитратов в овощах и фруктах 18.07.2018

«Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ республикалық мемлекеттік кәсіпорны Алматы қаласы бойынша филиалының санитарлық-гигиеналық зертханасы өсімдік шаруашылығы өнімдеріне (көкөністерде, жеміс-жидектерде, бақша дақылдарында) нитраттар мен пестицидтерге зерттеулер жүргізеді.

Бүгінгі күні зертхана хлорорганикалық және фосфорорганикалық пестицидтердің қалдық мөлшерін жоғары дәлдікпен анықтауға мүмкіндік беретін заманауи құралдармен жабдықталған.

Мәселен, 2018 жылдың 6 айында 786 тағамдық және жануарлардан алынатын сынамалар пестицидтердің болуына сараптамадан өтті. Негізінен Хлорорганикалық пестицидтер шекті рұқсат етілген концентрациядан (ШРК) аспайтыны анықталды. Бұл картоп, сәбіз, қырыққабат, қияр, лимон, шие, ет өнімдерінде және жарма. Мысалы, 0,01 мг/кг 0,1 мг/кг, 0,06 мг/кг 0,5 мг/кг, 0,02 мг/кг 0,1 мг/кг, 0,02 мг/кг. 0,5 мг/кг, 0,02 мг/кг, 0,03 мг/кг, 0,003 мг/кг, 0,006 мг/кг 0,1 мг/кг жылдамдықпен.

Сондай-ақ, 2017 жылдың 6 айында өсімдік шаруашылығы өнімдерінің 630 сынамасы зерттелді, оның ішінде 10 сынаманың рұқсат етілген шектен асып кетуі (пияз, қияр, қызанақ, сәбіз) анықталды, бұл осыған зерттелген өнімнің жалпы санынан 1,6% құрады. жыл. 2018 жылы осы кезеңде өсімдік шаруашылығы өнімдерінің – көкөністер мен жемістердің, бақша дақылдарының 621 сынамасы сараптамадан өтті. Зерттеу нәтижелері бойынша 13 сынамада (қауын, пияз, қызылша, шие, мандарин, өрік, шабдалы, құлпынай, лимон) зерттелетін өнімдердің жалпы мөлшерінен 2,1%-ға нитрат мөлшерінің артық болуы анықталды. Яғни, 2017 жылмен салыстырғанда сәйкессіздіктің 0,5 пайызға артқанын көріп отырмыз.

Пестицидтер қоршаған ортаға адам әдейі енгізетін жалғыз ластаушы зат болып табылады. Пестицидтер – өсімдіктердің зиянкестері мен ауруларына, арамшөптерге, астық және астық өнімдерінің зиянкестеріне, ағашқа, мақта өнімдеріне, жүнге, былғарыға, үй жануарларының эктопаразиттеріне, сондай-ақ адам мен жануарлардың қауіпті ауруларының таратқыштарымен күресу үшін қолданылатын өсімдіктерді қорғауға арналған химиялық заттар. Дегенмен, кез келген химиялық заттар сияқты, пестицидтер де зиянды. Олар табиғи экожүйелердің әртүрлі құрамдас бөліктеріне әсер етеді: фитоценоздардың биологиялық өнімділігін, жануарлар дүниесінің түрлік алуандығын төмендетеді, пайдалы жәндіктер мен құстардың санын азайтады және түптеп келгенде адамға қауіп төндіреді.

Нитраттар - азот қышқылының тұздары, өсімдік қоректену элементі және өсімдік текті тағам өнімдерінің табиғи компоненті. Топырақта олардың жоғары концентрациясы өсімдіктер үшін мүлдем улы емес, бірақ олар канцерогендік әсері бар N-нитрозо қосылыстарының прекурсорлары болып табылады, яғни онкологиялық аурулардың дамуына бейім. Ағзадағы нитраттардың жоғары мөлшерін қабылдау денсаулықтың айтарлықтай нашарлауына әкелуі мүмкін, ал өсімдік тектес ауылшаруашылық өнімдерінде нитраттардың шамадан тыс жиналуы олардың тағамдық құндылығының төмендеуімен бірге жүреді: витаминдер, көмірсулар, амин қышқылдары. төмендейді, өнімдердің микро- және макроэлементтік құрамы өзгереді және т.б. Сондай-ақ улы және канцерогенді қосылыстар, атап айтқанда, ауыр металдар, нитрозаминдер және радионуклидтер жинақталуы мүмкін.

Құрамында нитраттардың жоғары мөлшері бар өнімдерді ұзақ сақтаудың реттелетін шарттарын бұзған жағдайда, оларда тұтынушылық қасиеттерінің қарқынды жоғалуымен қатар жүретін денсаулыққа қауіпті нитриттер мен екінші реттік амин туындыларының жинақталуы байқалады.

Құдайберді Маржан Дәукенқызы

жоғары технологиялық зерттеуші маман

ҰКП Алматы қаласындағы филиалының санитарлық-гигиеналық зертханасы