ҰСО жасанды қаймақ өнімін тапты
НЦЭ выявил фальсифицированную сметану 04.10.2023

Жамбыл облысы бойынша Ұлттық сараптама орталығының жоғары технологиялық зерттеулер зертханасының мамандары отандық өндірушінің қаймақ үлгілерінің бірінде май-қышқыл құрамы бойынша сәйкессіздікті анықтады.

Қыркүйек айында зертханаға май қышқылдарының метил эфирлерін анықтау үшін штрихкоды бар сүт өнімдерінің пломбаланған үш сынамасы жеткізілді.

Зерттеу барысында сынамалардың бірі МЕМСТ 32915-2014 және КО ТР 033/2013 «Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» талаптарына сәйкес келмеді. Май қышқылдарының 15-нен анықталған метил эфирлерінің 12-сі нормаларға сәйкес келмеді, бұл зерттелетін өнімнің бұрмалануы мүмкін екенін көрсетеді, яғни табиғи ингредиенттердің орнына сүт майын алмастырғыштар қолданылды.